Instrukcioni dizajn

Kako audio elementi mogu da doprinesu kvalitetu onlajn kursa?

Da bi se neki onlajn sadržaj (ili onlajn kurs) obogatio i da ne bismo samo čitali nepregledne redove teksta obično se dodaju određeni elementi onlajn kursu. Ovi, nazvaćemo ih elementi, mogu biti video-materijali, slike, grafikoni, gejmifikacioni elementi, audio elementi i sl.

Prilikom mapiranja onlajn kursa i kreiranja okvirnog plana za razvoj sirovog materijala najveći akcenat se stavlja na interaktivne elemente kao što su zadaci / vežbe za učesnika, tj. krajnjeg korisnika ili propratne video-materijale. Kada govorimo o audio fajlovima, ovaj segment gotovo i da nije uzet u razmatranje. Moje iskustvo kao polaznika raznih onlajn kurseva je da je nepravedno zanemaren. Iako se čini da ne bi bitno doprineo kvalitetu, istina je da jedan takav jednostavan element može da poboljša iskustvo polaznika u onlajn učenju.

Kada je najbolje da na onlajn kursu iskoristite audio? Dobre priče su se uvek bolje slušale, nego čitale. Dakle, ukoliko na kursu imate deo sadržaja koji je napisan kroz tehniku pripovedanja, najbolje je ovaj deo teksta pretvoriti u audio fajl. Naravno da za matematičke formule, linkove ili suvoparne informacije nećete koristiti audio.

Jedan od razloga zbog čega se naručioci onlajn kursa ne opredeljuju za dodavanje audio elementa jer smatraju da je skupo. Cena unajmljivanja nekoga ko se bavi isključivo kreiranjem ovakvih audio fajlova (voice-over artist) je skoro ista kao i cena nekoga ko se bavi dizajnom i izradom kratkih video-klipova. Kada biraju između ove dve opcije, obično izbor pada na video-materijal. Drugi razlog je da je to dugotrajan posao, naročito ukoliko smo sami naratori i samostalno kreiramo audio fajl u nekom programu koji je tome namenjen.

Alternativa profesionalnom kreiranju audio fajlova za onlajn kurs jeste onlajn alati koji imaju mogućnost da pretvore tekst u zvuk. Neki od njih su:

  1. TTS
  2. Narakeet

Ja sam odabrala ova dva koji imaju mogućnost sa konvertuju tekst sa srpskog jezika, ali postoji mogućnost i da konvertujete tekst na drugim jezicima. Treba biti svestan i ograničenja koja postoje kod besplatnih onlajn alata, kao što je na primer kvalitet zvuka ili akcenta.

Audio elemente treba posmatrati kao deo svih interaktivnosti koje je moguće dodati na onlajn kurs. Dakle, dobar balans između vizuala, video-materijala, teksta i audio elemenata daće i bolji kvalitet samog onlajn kursa.

Izvor slika: FreePik

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *