Instrukcioni dizajn

Veštine koje treba da ima instrukcioni dizajner

Dugačka je lista veština koje poseduje jedan instrukcioni dizajner, ali ja sam odlučila da ih rasporedim u dve grupe. Kao i obično tu su praktične, konkretne veštine, ali i meke veštine bez kojih instrukcioni dizajner verovatno ne bi ni mogao da obavlja svoj posao. 🙂

Lista veština poređana je nasumično, a ne po važnosti.

Praktične veštine

Krenućemo od ključnih, osnovnih veština koje bi trebalo da poseduje svaki instrukcioni dizajner:

Poznaje teorije i modele učenja – postoji mnogo teorija i modela učenja koje su primenjive u onlajn okruženju i obično se one primenjuju kada kreiramo onlajn kurs/vebinar/onlajn radionicu itd. Međutim, potrebno je znati teorije i modele učenja (kako one koje važe za decu, tako i za odrasle) koje se koriste u tradicionalnom procesu učenja, koji podrazumeva neposredan kontakt sa predavačem. Pored ovih znanja, znanje iz pedagogije, andragogije i didaktike su takođe poželjna.

Poznaje tehnologiju – instrukcioni dizajn nije isključivo vezan samo za onlajn okruženje, ali sa napretkom tehnologije apsolutno je neophodno da instrukcioni dizajner dobro poznaje kako se tehnologija može na najbolji način implementirati u proces učenja i kako može pospešiti proces učenja.

Poseduje osnovne dizajnerske veštine – ja se lično najviše mučim oko grafičkog dizajna, ali duboko verujem da je vremenom moguće poboljšati ove veštine. 🙂 Nije moguće da za nekoga kreirate kurs, modul, prezentaciju, infografik ili najobičniju naslovnu sliku, a da barem malo ne poznajete osnove dizajna i dizajna za internet.

Projektni menadžment – sposobnost da upravljamo projektima i različitim poduhvatima, izuzetno je važna za instrukcione dizajnere. Bilo da ste frilenser ili stalno zaposleni instrukcioni dizajner bićete u poziciji da imate nekoliko tekućih projekata, ljude sa kojima sarađujete, rokove koje morate da ispoštujete, tako da je ova veština od izuzetnog značaja.

Meke veštine

Upravljanje vremenom – ovoj veštini sam posvetila poseban tekst, koji možete pronaći ovde.

Kreativnost i fleksibilnost – ne znam zašto, ali od mnoštva mekih veština, meni se čini da su ove dve najvažnije za ovaj posao. Nemoguće je da kreirate neki obrazovni resurs bez imalo inovativnog pristupa i kreativnosti, a da resurs bude kvalitetan. U odnosu sa klijentima, saradnicima fleksibilnost  je izuzetno bitna. Takođe, fleksibilnost je bitna i kad su u pitanju pomeranje rokova, menjanje materijala u poslednji čas i slične situacije. Možda iz mog ugla fleksibilnost u stvari znači strpljenje. 🙂

Komunkacione veštine – rad sa ljudima na bilo kom radnom mestu je izazov sam po sebi. Meni se čini da su ovo veštine koje se stiču ceo život. Pravilan način izražavanja, smiren ton, jasno verbalizovanje svojih potreba i znanja klijentima/saradnicima zaista štedi vreme i živce.

Strast prema učenju – ja još nisam upoznala nekoga ko se bavi poučavanjem drugih, a da i sam nije željan da nauči nešto novo, šta god to bilo. Tehnologija napreduje i evoluira brže nego ljudsko biće, tako da je u ovom poslu nephodno biti korak ispred. To podrazumeva praćenje obrazovnih trendova, ali i predviđanje u kom pravcu će se kretati e-learning industrija.

Prezentacione veštine – nimalo zanemarljive veštine i u kombinaciji sa efektivnom komunikacijom dovešće do vas prave klijente i saradnike. Ako volite ono što radite, posedujete ove veštine, nema sumnje da ćete lako ljudima objasniti šta mogu da očekuju od vas i kakva će biti radna atmosfera ukoliko sarađuju sa vama.

Izvor: slike FreePick

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *