Za nastavnikeZa stručne saradnike

Sajtovi sa besplatnim sadržajima za nastavu

Internet je prepun sadržaja koje prosvetni radnici mogu iskoristiti u svom radu, a ja sam u nastavku odabrala neke meni najkorisnije.

Pogledajte u nastavku koje.

Na ovom sajtu možete pronaći bilo koji šablon (templejt) koji možete da zamislite. Da biste mogli da ih preuzimate potrebno je da kreirate svoj nalog na sajtu, a za to vam je potrebna samo imejl adresa. Meni najzanimljiviji za prosvetne radnike su upitnici, skale procene i prezentacije. Najbolje od svega što određene šablone možete da preuzimate u onom formatu koji vama odgovara, a skoro svaki šablon nudi opciju da ga preuzmete u vidu Gugl slajdova, Power Point slajdova ili Word dokumenta. Takođe, neke od ponuđenih šablona možete direktno menjati i prilagođavati sebi, a vaš konačan rezultat biće sačuvan na vašem nalogu. Još jedna zanimljiva opcija na ovom veb-sajtu je da na svom nalogu imate i opciju da u dokument koji uređujete umetnete i e-potpis i prosledite taj dokument imejlom.

Primer preuzimanja šablona sa sajta Template

Ovaj sajt nudi pretežno šablone za prezentacije, tako da, ukoliko više nemate ideju kakvu prezentaciju da kreirate, ovde imate već sve gotovo. Da biste preuzimali šablone nije vam potreban nalog. Prezentacije možete preuzeti kao Gugl slajdove ili Power Point slajdove.

Pored raznih obrazaca za prosvetne radnike, kao što su prezentacije, planeri, podsetnici i sl. najbolje što ovaj sajt ima da ponudi jesu interaktivni šabloni za prezentacije. Naravno, u postojeći šablon na veb-sajtu potrebno je da dodate svoj sadržaj i prezentacija sama vodi učenika kroz sadržaj, uz pomoć igrice. Ovi interaktivni šabloni su kreirani pretežno za učenike mlađeg uzrasta.

Kanva je moj najomiljeniji veb-alat svih vremena. Lično, kad god treba nešto da kreiram, ja to u radim u Kanvi. Malo se razlikuje od prethodnih veb-sajtova, jer ima mnogo više opcija, ali zahteva i malo više veština za rad. Da biste menjali, prilagođavali i preuzimali templejte, potrebno je da imate kreiran nalog. Od templejta za nastavu Kanva nudi sledeće: mape uma, postere, infografike, prezentacije, rasporede, planere …

Radno okruženje u Kanvi

Sličan prethodnom je i veb-alat Fotodžet, koji ima slične opcije kao i Kanva. Možda ima manji izbor tipova šablona koje možete da prilagođavate, ali nudi interesantnu opciju, a to je opcija kreiranja stripova i već gotove crteže koje možete iskoristiti za nastavu.

Takođe sam pisala i o tome gde da pronađete besplatne video-materijale i to možete pročitati ovde, a u ovom članku pročitajte gde da pronađete besplatne slike na internetu.

Nadam se da vam se moja lista dopala, ukoliko imate predlog kako da je dopunim, slobodno mi pišite. 🙂

Izvor: slike FreePik

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *