Za nastavnikeZa stručne saradnike

E-book u nastavi

Šta je e-knjiga?

Elektronska knjiga (e-book) je digitalni fajl koji sadrži tekst i slike, a pojedine koje se koriste za učenje i nastavu sadrže i interaktivne elemente. Može se čitati na bilo kom elektronskom uređaju. Elektronska knjiga može se čitati u onlajn i oflajn modu, dakle nije nužno da uvek budete povezani na Internet da biste čitali e-knjigu. E-knjige dolaze u raznim formatima, a na tržišu postoje i uređaji koji su namenjeni isključivo čitanju elektronskih knjiga. 

Digitalizacija knjiga i digitalizacija uopšte uslovila je i to da je sve više sektora koje se prebacuju na korišćenje, izradu i izdavanje elektronskih knjiga, uključujući  IT industriju, obrazovanje, izdavaštvo i dr.

Prednosti korišćenja e-knjige u nastavi

Neke od prednosti su to što je izrada e-knjige svakako jeftinija u odnosu na papirnu i lakše se kreira. Elektronska knjiga je i lakše dostupna, lako se može dopuniti i interaktivnija u odnosu na papirnu. Svako može da kreira elektronsku knjigu, međutim ono što može biti prepoznato kao izazov pri kreiranju elektronskih knjiga jeste verodostojnost podataka i činjenica koje se tu nalaze, s obzirom da proces pisanja i izdavanja papirne knjige prolazi kroz dosta koraka koji ne postoje kod elektronskih.

Kako možete da je iskoristite u nastavi?

  • Sumiranje važnih činjenica – predmet kao što je istorija, koji neminovno sadrži puno datuma koje učenici treba da upamte mogu se sumirati na vizuelno privlačniji način;
  • Kao mini rečnik – za nastavnike jezika mali e-book može poslužiti za sistematizaciju važnih pojmova, dok za nastavnike srpskog jezika može poslužiti za, recimo, sistematizaciju znanja na temu padeža ili glasovnih promena;
  • Učenici i sami mogu da kreiraju svoje mini e-knjige na zadatu temu – za neki projektni ili grupni zadatak;
  • Za časove odeljenjske zajednice.

Kako da je kreirate?

Na internetu postoji dosta besplatnih veb-alata koji nude opciju kreiranja elektronskih knjiga, a u nastavku pogledajte kako izgleda radno okruženje jednog od njih. Da biste koristili veb-alat BookCreator potrebno je da kreirate svoj nalog uz pomoć imejl adrese.

U nastavku pogledajte i kratak video-prikaz.

Izvor slike: FreePik

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *