Instrukcioni dizajn

Alati za kreiranje digitalnog sadržaja

Možda ste pomislili da će u ovom tekstu biti reči o veb-alatima koji u doba pandemije mogu da olakšaju rad nastavnicima i prosvetnim radnicima širom sveta, ali to ovog puta neće biti slučaj.

Naslov teksta je uopšten sa razlogom i u narednom tekstu napisaću detaljnije razjašnjenje.

Terminologija

Krenućemo najpre sa terminološkim razjašnjenjima. Naime, alati za kreiranje digitalnog sadržaja obuhvataju širok spektar pojmova, te tako u ovu široku grupu možemo ubrojiti, recimo i Gugl dokumente, ali i kompleksnije alate koji su namenjeni isključivo kreiranju sadržaja za e-učenje. To su alati o kojima ću pisati u nastavku.

Postoje alati, tj. softveri koje preuzimamo u svoj računar. Na svom računaru kreiramo i uređujemo sadržaje i potom ih postavljamo na internet (najčešće inkorporiramo u neku LMS platformu). Većina ovih alata komplementarna je sa LMS platformama. Postoje i pojedini softveri koji su cloud-based i oni nemaju sve funkcije i odlike opisanih softvera koje preuzimate u svoj računar.

Mnogi misle da je moguće uz pomoć nekog kompleksnijeg alata kreirati ozbiljan kurs, ali to nije sasvim tačno. Zbog čega nije tačno, pisala sam u članku šta sve treba da sadrži dobar onlajn kurs, koji možete pronaći ovde. Zbog toga, većina ozbiljnijih organizacija koristi kombinaciju LMS platforme i kompleksne alate za bolji i kvalitetniji e-sadržaj. Zbog čega? Pa zbog toga što im to omogućava potpunu kontrolu nad sadržajem i materijalima, jer kao što znate sitni veb-alati nisu u našem vlasništvu i mogu biti ukinuti u svakom trenutku. Kod kompleksijih alata za uređivanje sadržaja nema te brige.

Da biste stekli malo jasniju sliku kao izgleda sadržaj obrađen u jednom ovakvom alatu, čeka vas prikaz radnog okruženja jednog od tih alata. U pitanju je softver Adobe Captivate. Već ste čuli za Adobe kompaniju i njihov najpopularniji proizvod Adobe Photoshop. 🙂

Najpopularniji alati

Kada sam istraživala i tražila koji od njih ima najbolje preporuke, izdvojili su se:

Ja trenutno koristim i učim o softveru Adobe Captivate, ali nadam se da ću nekada isprobati i ostale.

Šta sve možete uz pomoć ovih alata i kako mogu da obogate onlajn kurs?

Najkraći opis za Adobe Captivate je Power Point na steroidima. 🙂 U zavisnosti od nečijih potreba i postojeće infrastrukture (veličina organizacije/škole, broja učesnika na kursevima, količine sadržaja, tipa kurseva koji se prave i sličnih faktora) ovi alati nude sledeće opcije:

  • opciju kreiranja kvizova, testova (neki nude i opciju evaluacije učesnika);
  • kreiranja upitnika, anketa;
  • širok spektar dizajnerskih paleta, boja, tema i templejtova za što bolji vizuelni prikaz modula i lekcija;
  • kreiranja simulacija, tutorijala (za korišćenje nekog programa, na primer);
  • animativnih videa;
  • kreiranje algoritamskih, razgranatih lekcija;
  • opcije snimanja ekrana;
  • dodavanje audio, video i foto sadržaja;
  • kreiranja interaktivnih video-materijala;
  • responzivni dizajn (bukvalno možete kreirati sadržaj za učesnike namenjen pregledanju samo sa mobilnog telefona).

Kao što sam malopre spomenula, sa tehničke strane gledano, kreiranje sadržaja uz pomoć kompleksnijih alata znači i da sav sadržaj posedujete i kontrolišete vi, sadržaj se ne nalazi u nekom klaudu i ne zavisite od treće strane.

Ko najčešće koristi ovakve alate?

Programeri – da, zvuči iznenađujuće, ali dosta programera koji su se opredelili da rade u e-learning industriji, imaju dovoljno znanja da brzo i jednostavno produkuju željeni sadržaj za klijente i firmu u kojoj rade.

Instrukcioni dizajneri – širok je spektar znanja i alata koji koriste instrukcioni dizajneri, a kompleksni alati su samo jedna stavka u nizu.

Velike firme – u zavisnosti od toga čime se neka firma bavi, gotovo svaka veća ima odeljenje koja se bavi treninzima, edukacijom i profesionalnim usavršavanjem zaposlenih, a ovakvi alati omogućavaju zaposlenima u tom odeljenju da brzo, lepo i jednostavno svojim kolegama isporuče kvalitetan sadržaj. 

Ovakvi kompleksni alati najčešće nisu namenjeni nastavi i prosvetnim radnicima, najpre zbog svoje cene, ali i zbog toga što nastavnik ili nema vremena da produkuje sav sadržaj koji bi želeo ili nema tehničkih mogućnosti da ih zaista upotrebi u potpunosti (nema LMS, nema administratora i sl.)

Ukoliko biste ipak želeli da ispobate neke od funkcija koje nude ovi alati (a ne želite da plaćate visoku cenu), pronašla sam alat koji je besplatan, nalazi se „u klaudu„ i možete ga pronaći na sledećoj veb-adresi: EdApp

EdApp je hibrid LMS platforme sa dodacima kompleksnih alata, tako da odlično može da posluži za vežbu.

Izvor slike: Freepik

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *